DIALOGPRISER 2022

I løbet af årene har Dialog Forum i alt hædret 47 individer og organisationer, som vi mener, har udmærket sig med deres dialogfremmende indsats i samfundet både nationalt og internationalt.

læs mere

FEJRING AF DIALOGPRISERS 10-ÅRS JUBILÆUM

Jubilæet blev afholdt på Københavns universitets festsal, som, med dets storslåede og historiske aura, skabte rammerne for en højstemt og hyggelig aften for de fremmødte gæster.

Aftenen blev indledt med velkomstdrinks og ved første velkomsttale af dialogpriskomité-medlem Henrik C. Wegener, som beskrev betydningen af festsalen og de smukke omgivelser, vi sad i. Han afsluttede sin tale ved at udbringe hurra i fællesskab for Dialogprisers 10 år – og dermed åbnede vi op for spisning med lækker mad fra buffeten.

Efterfulgt fik tidligere formand Mustafa Gezen ordet til at byde gæsterne velkommen og understregede bl.a. foreningens kerneværdi – mennesket først: “Fremfor alt, handler dialog om at møde mennesket først. Når jeg møder Bent Lexner, møder jeg ikke jødiske Bent, men først og fremmest mennesket Bent, eller når jeg møder Peter Fischer-Møller, er det hans store varme smil og mennesket bag, jeg møder først fremfor biskoppen Peter”.

På vegne af bestyrelsen bød næstformand Cem Saqi også gæsterne velkommen ved at tale om den nuværende unge og nye bestyrelse, og om vigtigheden af dialog: “Dialog kan forene frem for at splitte. Skabe forståelse frem for fejlantagelser og ultimativt – fred frem for konflikt”.  Han aflsutter sin tale med en opfordring til alle i salen: “.. dialog er for vigtig til udelukkende at skulle overlades til eksperter af dialog og dialog organisationer. I stedet er det en individuel såvel som kollektiv opgave, der skal løftes i fællesskab”.

Efter en kort videopræsentation om Dialog Forum bød aftenens vært Ramazan Akcin dialogpriskomité-medlem Torben Melchior op på talerstolen. Han kom ind på menneskerettigheder og den bekymrende udvikling, der er i Tyrkiet for bl.a. Gülen-tilhængere, kurdere, journalister, advokater m.fl. Han gav en kort resume af Turkey Tribunals rapport om Tyrkiet og dets brud på menneskerettigheder samt tortur, de udøves på mennesker, der forholder sig kritisk til Erdogan og den nuværende regering.

Salen blev fyldt med musikalsk indslag af Melissa Inal, som spillede klaver, og var med til at gøre aftenen festlig. En anden stor personlighed, tidligere dialogpris modtager og biskop Peter Fischer-Møller, holdte en tale og kom ind på, at: “..Dialog handler om virkeligheden, om at når ord og handlinger går hånd i hånd, så bliver dialog til diapraksis. Og vi opdager, at vi kan rigtig meget sammen. Det handler om at indse, at vi virkelig på nogle punkter ér forskellige og tænker og handler forskelligt, og det er ok, hvis det ikke går udover andre..”. Med sin passionerede måde at fortælle historier på, fortalte han om en oplevelse i Libanon og sit møde med Sheik Mohammed Abu-Said. Afslutningsvis konstaterede han, at: “Dialog kræver tid. Dialog trives, når man giver sig tid til hinanden”.

Tidligere ambassadør for USA og dialogpris modtager Laurie Fulton kunne ikke deltage fysisk, men fik sendt sin tale, som vi alle fik lejlighed til at lytte. Hun adresserede, at der desværre ses en polariserende udvikling i både USA og andre lande i verden: “There are too many people, personalities, who are focused on building division rather than building trust and understanding… Political talk has been directed to only one side often with a view to try to increase and motivate anger and resentment rather than common ground”. Hun afslutter ved at understrege vigtigheden i at gøre brug af dialogværktøjer og dialogfremmende indsatser.

På vegne af Menneskebiblioteket, som modtog en dialogpris i 2017, blev stifter af foreningen Ronni Abergel kaldt op på talerstolen for at holde en tale. Det fantastiske og unikke ved Menneskebiblioteket er, at man kan låne et menneske for at udfordre og måske bryde sine fordomme om dem, man er uenige med. Dette var også den klare opfordring fra Abergel: “Jeg vil opfordre os alle til at se med lidt mildere øjne, også med dem, man er uenig med. Og simpelthen sige, det er dem, vi skal have en samtale med; det er dem vi skal blive bedre til at forstå…” og afslutter sin tale ved igen, at opfordre til mere inklusion: “vi er ikke gode nok til at inkludere, dem vi er uenige med. Og indtil vi kan kigge dem i øjnene og tale mere ærligt omkring vores forskellighed, så får vi ikke løst det alene ved at spise en sneglekage og fejre os. Så der skal mere til, og jeg håber, i allesammen vil være med til at gå den ekstra kilometer, som der skal til, for at bygge de broer, der er nødvendige”.

Til den sidste del af aftenen bød den på lækre desserter og noget kaffe/te ledsaget af musikalsk indslag fra talentfulde Melissa igen. Den garvede Mogens Lykketoft, som også er en del af dialogpriskomitéen, fik ordet, og talte om ytringsfrihed og den politiske diskurs inden for udlændingepolitikken: “Efter min opfattelse, så er der i den danske politiske konkurrence, en såkaldt strammere indvandrings- og udlændingepolitik… Det, at vi overhovedet sender folk tilbage til Assad eller Taliban er ikke, efter min mening, acceptabelt”.

Som en af de sidste talere på programmet, blev Andrea Uzan kaldt op på talerstolen på vegne af hele Uzan familien. Dan Uzan, bror til Andrea, blev desværre på tragisk vis dræbt under terrorangrebet i København 2015. Selvom der nu er gået 7 år siden tabet af Uzan, er det stadig med dybtfølt sorg, at Andrea står på talerstolen og prøver at beskrive, hvor fantastisk og hjælpsom et menneske Dan var:  “Dan min lillebror lyttede altid til folk, fremmede som venner, med åbne arme og åbent sind, for han så altid først og fremmest mennesket uanset højde, alder, hudfarve eller religion. Han blev på tragisk vis taget fra os med had og intolerance”. Uzan er et eksempel på, hvorfor dialogen er vigtig, en motivationsfaktor for at modarbejde intolerance, had og negativitet i samfundet, så ingen oplever en sorg, som Uzan familien er blevet udsat for.

Ved afslutningstalen fik dialogpriskomité-medlem Stine Bosse ordet. Den dygtige taler, fik os alle i latter med hendes bemærkninger til bl.a. Mogens Lykketoft og Bertel Haarder. Hun afsluttede sin tale med disse fine ord: “Det handler om, at kærligheden til Gud går gennem kærligheden til andre mennesker. Og det er vel i virkeligheden dét, det handler om, når vi skal se mennesket først. Vi skal lære af hinanden, tale med hinanden, forstå hinanden, respektere hinanden og hinandens forskelligheder, og ikke noget med kunstige kløfter, ikke noget med, at der er noget, som er skabt for at splitte os. Dette og dette budskab er jo i virkeligheden skabt for at samle os. Nu håber jeg, at vi kan gå herfra i aften og have det med os, for det er dét, det hele handler om”.

Således sluttede endnu en kulinarisk aften, hvor dialogen blev hyldet i videst omfang i fantastisk samvær og smukke omgivelser.